Intervju med Magnus Ringblom

Hei Magnus og velkommen til Solberg!
Tack!

Hva er din bandybakgrunn?
Jag har själv spelat bandy på allsvensk nivå med IFK Stockholm. Jag spelade både hockey och bandy, men när hockeyn tog över så slutade jag med bandyn när jag var 22. Jag började igen när jag var 30, men då var det på låg nivå. Mina söner började spela bandy, ishockey, fotboll och tennis. Jag började tidigt min tränarkarriär inom AIKs ungdomshockey när den var som bäst och lärde mig otroligt mycket under denna tid. Dels om elitsatsning och hur föräldrar agerar. Tränarkarriären inom bandy började med att jag tränade grabbarnas lag i Golf Kåre. Vi hade naturis när killarna var mellan 7 – 12 år. När de var 12 år flyttade vi laget till Norrtälje så att vi fick möjlighet att träna på konstis. När de var 16 år var de Sveriges bästa lag. Hammarby vann World Cup, men vi slog båda finallagen i serien. När killarna började gymnasiet så började många spelare på olika bandygymnasium i Sverige.

Vår äldsta son Axel började på bandygymnasiet i Edsbyn och vi visste att även Eric skulle söka dit. Anneli och jag tyckte att vårt hus utanför Stockholm skulle bli för stort när sönerna flyttade hemifrån. Anneli hittade ett jobb åt mig som familjeterapeut i Bollnäs. Jag sökte jobbet och fick det. När jag åkte hem mot Stockholm igen efter intervjun så ringde jag Anneli och frågade hur vi skulle tänka nu. Eric hade ett år kvar på högstadiet innan han skulle flytta till Edsbyn. Anneli och jag kommer överens om att jag skulle flytta upp till Bollnäs och prova och bo ett år. Jag ringde då till Sören Persson som då var sportchef i Bollnäs Bandy och frågade honom om han ville han mina tjänster. Sören svarade ja och jag började träna P18-20 i Bollnäs. Jag gjorde det under två år. Därefter blev det struligt i Bollnäs och Sören fick sparken. Det här var precis innan Daniel Berlin och Per Hellmyrs kom hem från Ryssland. Jag fick då frågan av Hans Åström och sportgruppen om jag ville ta på mig och träna Bollnäs a-lag. Jag gick då Svenska Bandyförbundets högre ledarutbildning som ger licens för att träna lag i elitserien. Jag kände att jag inte hade tillräcklig med seniorerfarenhet för att ta Bollnäs A-lag och tackade nej.

Då ringer Magnus Kuben Olsson och värvar mig till Edsbyn för att träna deras P18 lag. Med detta lag tar vi SM-silver när vi förlorar mot Sandviken i finalen. I laget har vi en målvakt vars pappa är ordförande för Katrineholm Bandy. Jag blir värvad till Katrineholm och tränar dem under säsongen 2015-16. Inför den säsongen tappar Katrineholm fyra etablerade spelare, men vi kommer fyra i serien med ett mycket ungt lag. När det står klart för mig att 4-5 spelare vill prova sina vingar utanför Katrineholm väljer jag att bryta kontraktet. En annan anledning var också att min mor hade blivit sjuk i demens. Under våren hör Rättvik av sig och vill ha mina tjänster, men min känsla är att jag inte gör något bra jobb under den tid jag är där samt att det är otydligt om rollfördelningen mellan mig och huvudtränaren. Jag kliver av innan serien startar.

I december 2016 ringer AIK utifrån att de har påbörjat sin elitsatsning, men de har haft problem med sitt spel i inledningen av säsongen. Jag kliver på tåget och vi vinner tio raka matcher. Men AIK sköter inte ekonomin gentemot mig. De drar 30% i skatt men betalar inte in sociala avgifter. Jag får inte heller några lönespecar och det gör att om skattemyndigheten gör en koll så är det jag som kommer åka dit och inte AIK. Jag tar upp detta med ordföranden som blir vansinnig, men vi kommer överens om att han skickar lönespecar till mig och vi bryter mitt kontrakt. Säsongen 2017-18 tränar jag Bollnäs P20 men dessa pojkar förstår inte vad som krävs om du vill nå elitserien. Jag påbörjar träningen med P18 inför säsongen 2018-19, men när det bara är tre-fyra stycken som vill genomföra försäsongen väljer jag att kliva av. Så den senaste säsongen har jag bara legat på soffan och följt elitserien från läktaren. Jag har hållit i några instruktörsutbildningar år Svenska Bandyförbundet.

Hvorfor valgte du Solberg?
Dels såg jag finalen 2018 utifrån att min son Axel spelade med Stabaek den säsongen. Det som slog mig var att jag tyckte att Solberg hade större kvaliteter än Stabaek, men fick inte ut sin kunskap på isen. En annan orsak är att Emil Gulbrandsen ställde en fråga om jag ville komma förra sommaren, men då fanns inte möjligheter utifrån hur mitt yrkesliv såg ut just då. Så under VM i Vänersborg träffade jag Emil och sa att nu fanns det möjligheter från min sida om Solberg var intresserade. På den vägen är det.

Hva tror du om kommende sesong?
När det gäller kommande säsong så ska jag försöka få varje spelare att prestera max av sin prestation. Jag ser fram emot säsongen sedan ska vi i augusti tillsammans komma fram till vad vi kan sätta för krav på varandra.

Hva er din bandyfilosofi?
Offensiv: Spela på rättvänd, värdera, tillsammans, energi, kreativitet, tydliga roller, varje spelare skall veta vad som krävs av positionen de spelar på.

Defensiv: tryck på felvänd ordentligt. Går det inte så ska samtliga spelare på rätt sida boll. Tydliga roller och vi ska veta hur vi ska agera i defensiven.

Jag vill att spelarna redan nu under försäsongen börjar funderar på vilken position ni vill spela på och utifrån detta lägger upp fysprogram. Jag har varit med på Bollnäs GPS studier. Utifrån dessa har vi lagt upp fysprogram. Forward, backar och målvakt har fokus på explosivitet i sin träning. Mittfält och halvor har fokus på uthållighet samt explosivitet.

Vi ønsker Magnus lykke til og gleder oss til en ny sesong!

Andre nyheter