MARIUS AUSTAD

Født: 29.05.1984
Posisjon: Half
Tidligere klubber: Villa/Lidköping BK, IF Boltic
Debut i SSK: 2000/2001

Følg 91 på Twitter

Mål: 16
Assists: 52
Poeng: 68

Mål: 10
Assists: 48
Poeng: 58

Mål: 23
Assists: 15
Poeng: 38

Mål: 17
Assists: 32
Poeng: 49

492

KAMPER FOR SOLBERG

1

NM-GULL

4

SERIEGULL

Om Marius


Les om Marius sin karriere og hva han mener om kommende sesong.

Marius tok sine første skøyteskjær allerede som 2-åring og har siden den gang vært frelst på skøyter og bandy. Som sønn av Ola Austad ble det mange timer på Solbergbanen i oppveksten. Som 6-åring begynte han å spille bandy sammen med de som var ett år eldre. Under de første årene på liten bane spilte han på både to og tre lag samtidig.

Etterhvert ble det en overgang til stor bane og senere debut på A-laget høsten 2000.  De første årene tilbrakte han i angrep sammen med Solberg-legenden Ole Blom. I denne tidsperioden ble det også debut på ulike landslag. Debuten kom sammen med 83-landslaget i Uleåborg i februar 2000. Året etter var det U-17 VM i Falun hvor Norge tok bronse etter 7-2 mot Finland i bronsefinalen. Under disse årene spilte også Marius U-19 VM i Kemerovo og U-19 NM i Söderhamn. Etter et par sesonger på A-laget til Solberg i Eliteserien kom også debuten på A-landslaget i 2003. I sin første kamp mot Russland i Krasnogorsk utenfor Moskva tapte Norge 7-2 og Marius scoret ett av målene.

Marius spilte sin første NM-finale mot Mjøndalen i 2005 og gjorde 5 assist i den kampen, men Mjøndalen vant allikevel 9-6. Det ble den siste kampen i Solberg-drakta for Marius på en stund. Sommeren 2005 gikk Marius til Villa/Lidköping. Etter bra spill på forsesongen kom debuten i første serierunde mot Katrineholm hjemme på Isstadion i Lidköping. Det endte med seier 8-3 og også en scoring på Marius etter pasning fra den finske bandylegenden Ari Holopainen. På to sesonger i Villa spilte Marius 41 kamper og scoret 9 mål. Etter to sesonger i Villa gikk flyttelasset hjem til Solberg igjen og de neste tre sesongene skulle bli en stor suksess både for Solberg og Marius. Tre seriegull, ett NM-gull og to NM-sølv var fasiten på de tre sesongene. Marius ble også kåret til Årets spiller i norsk bandy sesongen 2009/2010 hvor Solberg tok “the double”.

Sommeren 2010 gikk Marius tilbake til Sverige og denne gangen ble det Boltic fra Karlstad. Som nyopprykket lag i Eliteserien ble Boltic spådd en tøff sesong og det ble det også. Etter en veldig bra forsesong og to mål i premieren mot Västerås ble mye av sesongen til Marius ødelagt av en tommelskade som han pådro seg borte mot Villa i tredje serierunde. Skaden holdt han på sidelinjen i to og en halv måned og det ble kun 10 seriekamper denne sesongen. Marius spilte 21 kamper for Boltic og scorte 11 mål.

Siden 2011 har Marius vært i moderklubben og i denne perioden har laget vært i to finaler uten å vinne kongepokalen.

Siden debuten i 2003 har Marius vært ett fast innslag på det norske A-landslaget og har per dags dato spilt hele 12 VM for Norge. Med 62 VM-kamper er det bare Christer Lystad og Pål Hanssen som har flere VM-kamper enn Marius for Norge. Marius har 27 VM-mål på disse kampene. Foran sesongen 2016/2017 takket Marius nei til videre landslagsspill. Seriemester for 4.gang i 2018 og gjorde hele 58 poeng på veien. Spillende trener sammen med Petter Moen.

Personlig
Skøyter: CCM
Kølle: Mobäcken
Transportmiddel: BMW
Mat og drikke: Taco og svartcola
Beste bandyminne: Debuten for Villa med seier og scoring
Beste spiller du har spilt med: Jörgen Gustafsson
Favorittbane i Norge: Vassenga

Internt
Best trent: Nålby
Jålekopp: Meg sjøl
Bruker lengst tid i dusjen: Gutta med krakk tenker jeg (#1 og #7)
Størst biceps: Må være Olsen

Eliteserien 17/18
Seriegull: Solberg
NM gull: Solberg
Årets spiller: Han som er best
Eliteseriens største buse: Eirik Solberg

67

A-LANDSKAMPER

12

VM

1

ÅRETS SPILLER

Andre spillere