2. JULEDAG  /

TRADISJON / HISTORIE /

Starten på en tradisjon

2. juledagskampen mellom Solberg og Mjøndalen har blitt en klassiker. Utenom en finale er dette den viktigste kampen i sesongen med mye prestisje på spill og masse folk på tribunene. Det er en helt spesiell stemning på disse kampene og det er noe både spillere og publikum ser frem til i lang tid.

Tradisjonen startet i 1982 da den første kampen ble spilt på den gamle naturisen i Mjøndalen. Solberg og Mjøndalen var da rivaler i toppen av Eliteserien og kjempet en intens kamp om både seriegull og NM-gull. Mjøndalen var regjerende Norgesmestere og Solberg var regjerende seriemestere. Mjøndalen var overlegne i kampen og vant med hele 11-1 foran 1 500 tilskuere. Solberg skulle senere ta revansje ved å slå ut Mjøndalen i semifinalen i sluttspillet og senere vinne NM-gullet.

Endelig seier for Solberg

Neste juleoppgjør ble spilt i 1985 og nok en gang vant Mjøndalen, denne gangen med 5-3. Også denne gangen vant Solberg NM-gullet senere på sesongen mot Drafn. I 1988 endte kampen uavgjort 2-2. I 1989 skulle Solberg endelig få sin første seier på 2. juledag. Laget vant med hele 8-3 mot erkerivalen på hjemmebane. Året etter ble kampen igjen spilt på Mjøndalens hjemmebane og Mjøndalen tok tilbake tronen med seier 4-2. Mjøndalen ledet 3-0 til pause og hadde god kontroll, men Solberg kom tilbake og skapte nerve i kampen. Helge Moen og Odd Johnsen scoret Solbergs mål. I 1991 vant Mjøndalen igjen, denne gangen på Solbergbanen med 5-2. Mjøndalen hadde på denne tiden et klart overtak over naboen i juleoppgjøret selv om Solberg ofte var det beste laget sett over hele sesongen og vant flere Norgesmesterskap i denne perioden.

Drakamp mellom MIF og Solberg. Fra v. Tore Walther Kristiansen, Boye Skistad, Jan Erik Kristiansen, Arne Wam og Jon Øivind Johannessen.

Borteseier for Solberg

I 1992 vant Solberg igjen, denne gangen for første gangen på Mjøndalen hjemmebane. Kampen endte 5-3 til Solberg. Mjøndalen ledet 3-0 til pause og så ut til å gå mot en enkel seier. Ole Blom ville det annerledes og scoret 4 mål i 2. omgang. Svenn Fjeldheim scoret det siste målet for Solberg. Lagene byttet på å vinne og i 1993 vant Mjøndalen med 3-1 på Solbergbanen. Mjøndalen var bedre gjennom hele kampen og vant fortjent. Dag Erik Amundsen utlignet til 1-1 rett etter pause, men det holdt ikke for Solberg.

Frank Myrvang, Ole Blom, Espen Nilsen og Ståle Børresen

Bombe fra Mjøndalen

I 94/95 var Solberg suverene i norsk bandy. Laget vant alle sine kamper unntatt to, og en av tapene var 2. juledag med hele 8-1. Den andre kampen de tapte var NM-finalen! Alt stemte for Mjøndalen og lite stemte for Solberg. Dag Erik Amundsen reduserte til 1-5, men det hjalp lite. Året etter tok Solberg revansje med 7-2 på Vassenga. Solberg hadde marginene på sin side gjennom kampen og scorte på det som var av sjanser. Etter tre kjappe mål av Reiulf Johansen, Dag Erik Amundsen og Per Willy Holstad reduserte Mjøndalen rett før pause. Reiulf Johansen scorte ett mål til før Ole Blom (2) og Stian Rånes avgjorde kampen mot slutten. Kampen ble spilt i hele 18 minusgrader på Vassenga.

Mjøndalen dominerer

I 1996 vant Solberg igjen. 6-2 på Solbergbanen og andre seieren på rad. I 1997 stoppet Mjøndalen rekken til Solberg og vant 4-3. I 1998 gikk Mjøndalen opp i 4-0 før Solberg våknet. Per Willy Holstad reduserte to ganger før Ole Blom satte 3-4 i nettaket. Mjøndalen holdt unna og vant 6-3 etter to sene mål. I 1999 var kampen tilbake på Vassenga i Mjøndalen. Mjøndalen vant klart med 9-4. Solbergs mål ble scoret av Svenn Fjeldheim 2, Ståle Børresen og Anders Palmberg. Robert Arnesen scoret 5 mål for Mjøndalen.

I 2000 vant Mjøndalen 4-2 på Solbergbanen. Kjetil Johansen scoret begge målene til Solberg. Året etter var kampen tilbake på Vassenga. Kampen ble dramatisk og spennende selv om Mjøndalen var storfavoritter på forhånd. Solberg fikk straffe på overtid på stillingen 5-4 til Mjøndalen, men Anders Palmberg skjøt rett på Mjøndalens keeper Kenneth Lauritzen. Solberg brente også en straffe tidligere i kampen. Solbergs mål ble scoret av Ole Blom 2, Marius Austad og Reiulf Johansen.

I 2002 var det nok en gang klart for romjulskamp på Solbergbanen. Mjøndalen rivstartet og ledet tidlig 4-0. Solberg kom seg litt til hektene igjen, men Mjøndalen holdt unna til seier 8-4. Målene til Solberg ble scoret av Thomas Moen 2, Stian Rånes og Anders Palmberg.

I 2003 knuste Mjøndalen Solberg med hele 11-2. Jonas Pettersson scoret 5 mål for bruntrøyene. Solbergs mål ble scoret av Ståle Børresen og Simen Austad. I 2004 ble det en tett og spennende kamp på Solbergbanen mellom lagene som senere på sesongen skulle gjøre opp om NM-gullet. Solberg tok tidlig ledelsen på ett langskudd fra Marius Austad. Lagene fulgte hverandre frem til 3-3 før Mjøndalen avgjorde mot slutten. Rickard Fritjofsson scoret Solbergs to siste mål.

I 2005 hadde Solberg en mellomsesong og tapte igjen klart for Mjøndalen 2. juledag. Etter 2-2 til pause dro Mjøndalen i fra til 8-3. Solbergs mål ble scoret av Ole Blom 2 og Petter Moen.

Solberg tar over hegemoniet

Flisa skulle snu i 2006 da Solberg fikk sin første seier på 10 år mot rivalen. Solberg var på vei opp mot en ny storhetstid og valset over naboene på Vassenga. Kampen endte med 8-3 til Solberg og endelig var Solberg best i bygda igjen. Solbergs mål ble scoret av Simon Stavis 3, Kjetil Johansen 2, Fredrik Johansson, Petter Moen og Thomas Moen.

Solberg fortsatte og dominere, både i lokaloppgjørene og i norsk bandy. I 2007 var Solberg igjen overlegne og vant med 11-6 på Vassenga. Solbergs mål ble scoret av Marius Austad 4, Kjetil Johansen 3, Simon Stavis 2, Stian Rånes 1 og Andreas Stavis 1.

Sesongen etter ble det en tøff og intens kamp på Solbergbanen der lagene fulgte hverandre gjennom hele kampen. Simon Stavis kunne avgjøre alene med keeper mot slutten og Solberg vant til slutt 7-5 på hjemmebane. Solbergs mål ble scoret av Simon Stavis 4, Marius Austad, Lars Fredrik Olsen og Thomas Moen.

I 2009 var kampen igjen lagt til Vassenga og Solberg var Norges klart beste lag denne sesongen. Det spesielle med denne kampen var at Mjøndalens store stjerner Jonas Pettersson og Robert Arnesen hadde gått til Solberg så det var litt ekstra tenning mellom lagene. Arnesen spilte ikke kampen grunnet skade, men Pettersson viste liten sympati med tidligere lagkamerater og gjorde 6 mål i kampen. Solberg vant hele 14-3, den største seieren noensinne 2. juledag. Solbergs mål ble scoret av Jonas Pettersson 6, Marius Austad 4, Fredrik Johansson 2, Kjetil Johansen og Espen Wam.

Året etter vant Solberg 8-4 på Solbergbanen og økte sin rekke til 6 strake seiere mot rivalen. Simon Stavis scoret 4 mål, mens Thomas Moen, Petter Moen, Andreas Stavis og Erik Wam scoret ett mål hver.

Solberg fortsetter å dominere

I 2011 vant Solberg 6-3 på Vassenga etter mål av Simon Stavis 2, Marius Austad, Erik Wam, Andreas Stavis og Kjetil Johansen.

I 2012 var lagene tilbake på Solbergbanen. Mjøndalen var favoritter før kampen etter en sterk sesongstart, men Solberg ville det annerledes og vant 7-5 i spennende og underholdende kamp. Solbergs mål ble scoret av Thomas Moen 2, Marius Austad 2, Kjetil Johansen, Petter Moen og Sondre Kristoffersen. I 2013 vant Solberg igjen, denne gangen på Vassenga med sifrene 6-4. Espen Wam scorte tre av Solbergs mål. De tre andre målene kom ved Petter Moen, Eirik Lunden og Emil Gulbrandsen.

10. strake for Solberg

I 2014 ble kampen nok en gang spilt på Vassenga og Solberg viste ingen nåde med naboen og vant 6-3. Eirik Bø Johnsen scorte 3 mål, Simon Stavis 2 og Kjetil Johansen 1 mål. I 2015 var det for første gang på mange et toppoppgjør mellom Solberg og Mjøndalen 2. juledag. Mjøndalen hadde imponert i starten av sesongen og lå hakk i hæl bak topplagene Stabæk og Solberg på tabellen. Mange trodde på en jevn og spennende kamp, men Solberg tråkket gassen i bånn fra start og knuste naboen med 11-5. Solbergs mål ble scoret av Eirik Bø Johnsen 3, Sondre Kristoffersen 2, Simon Stavis 2, Kjetil Johansen, Marius Austad, Christopher Nålby og Eirik Lunden. Solberg har nå vunnet 10 strake seiere på 2. juledag, den lengste seiersrekken noensinne.

I 2016 var det klart for tidenes første 2.juledagskamp på kunstis i Solbergelva. Solberg tok tak i taktpinnen fra start og var aldri truet mot naboen fra Mjøndalen. Etter 4-1 til pause kjørte Solberg på i 2. omgang og vant med 9-3. Målene til Solberg ble scoret av Sondre Kristoffersen 3, Marius Austad 2, Lars Fredrik Olsen, Thomas Moen, Simon Stavis og Eirik Bø Johnsen.

Høydepunkter fra 2. juledag 2016

Regnværet satte stopper for klassikeren

I 2017 ble kampen avbrutt etter ca 38 minutter på stillingen 0-0. Det regnet så kraftig denne dagen at det var umulig å fortsette kampen. Kampen ble omberammet til 10. januar 2018. Denne kampen vant Solberg 10-6 mot Mjøndalen. Solbergs mål ble scoret av Emil Gulbrandsen 3, Eirik Bø Johnsen 2, Sondre Kristoffersen, Espen Wam, Thomas Moen, Eirik Solberg og Simon Stavis.

Høydepunkter fra 2. juledag 2017

Regnvær igjen

I 2018 var kampen igjen tilbake på Solbergbanen. Nok en gang så regnværet ut til å ødelegge kampen, men regnet stoppet heldigvis i pausen så det ble ok is i 2. omgang. 1. omgang ble en våt affære, men Solbergs seier var aldri truet. Solberg avgjorde kampen de første 10 minuttene og ledet 3-0. Mjøndalen fikk inn en redusering, men Solberg vant til slutt 6-1. Målene ble scoret av Sondre Kristoffersen 3, Eirik Bø Johnsen 2 og Alexander Johnsen.

Høydepunkter fra 2. juledag 2018

Kanonvær på Vassenga

I 2019 viste endelig været seg fra sin beste side igjen. På kanonis på Vassenga kjørte Solberg over Mjøndalen med sifrene 7-2 og tok sin 14. strake seier. Solbergs mål ble scoret av Sondre Kristoffersen 3, Kristian Hagen, Christopher Nålby, Emil Gulbrandsen og Even Gamst.

Snøkaos og tv-sending

I 2020 ble kampen spilt på Solbergbanen i snøvær. For første gang ble kampen direktesendt via Solbergs YouTube-kanal. Mjøndalen tok ledelsen tidlig gjennom Alexander Serov, men Solberg var sterkest og vant til slutt 5-3 etter 3-2 til pause. Solbergs mål ble scoret av Christopher Nålby 2, Mathias Stavis, Simon Stavis og et selvmål av Mjøndalen.

Se hele kampen fra 2020

Mjøndalen-seier for første gang på 16 år

I 2021 skulle det lykkes for Mjøndalen å bryte seiersrekka til Solberg. Rekka stoppet på 15 strake seiere, selvfølgelig ny rekord i denne duellen. Mjøndalen vant 2-1 på Vassenga etter mål av Ola Vigdal på straffe og Dmitri Osokin. Solberg tok ledelsen tidlig ved Kristian Hagen og ledet ved pause, men Mjøndalen snudde etter pause.

Se hele kampen fra 2021

Mjøndalen med sin andre strake

I 2022 var kampen atter igjen tilbake på Solbergbanen og endelig uten publikumsbegrensninger etter Corona. Pøsregn satte dog en demper på rammen rundt kampen. Mjøndalen tok sin andre strake seier etter et sent seiersmål av Alexander Serov som ga Mjøndalen 6-5. Solbergs mål ble scoret av Sondre Kristoffersen 3, Eirik Lunden og Christopher Nålby.

Se høydepunkter fra 2022

Solberg tok tilbake tronen

I 2023 tok Solberg tilbake tronen og vant sikkert med 4-1 på Vassenga. Even Gamst ga Solberg ledelsen 1-0, men Alexander Serov utlignet til 1-1 før pause. I 2. omgang var det kun ett lag på banen og etter mål av Emil Gulbrandsen, Sondre Kristoffersen og Christopher Nålby kunne Solberg juble for seier.