Solberg ble NORGESMESTERE!

For femte sesongen på rad møttes Solberg og Stabæk i NM-finalen, denne gangen i Bærum idrettspark. Stabæk hadde vunnet de 4 foregående finalene, så Solberg var mer enn klare for å bryte denne rekken. Solberg kom fra en meget imponerende semifinale-serie der de slo Ready overbevisende i 3 strake kamper, mens Stabæk relativt enkelt sendte Mjøndalen ut av sluttspillet i 3 strake kamper.

“Det renner litt over for meg, dette er stort”

Matchvinner Sondre Kristoffersen

Stabæk åpnet best

Stabæk åpnet kampen med høyt press og Solberg slet med å komme seg ut av egen sone. Laget så preget ut og Stabæk dominerte stort. Alllikevel var det Solberg som fikk kampens første sjanse, men Sindre Beckmann reddet et skudd fra Sondre Kristoffersen. Etter 7 minutter brøt Herman Hole ett oppspill fra Solberg og dro seg inn i feltet. Han blir felt, men dommerne dømmer fordel og i sekvensen etterpå setter Jonathan Saraby 1-0 for Stabæk. Det høye presset til Stabæk hadde betalt seg i en tidlig scoring. Like etter setter Ole Tobias Fevang i gang med et langt kast i vantet som Kristoffersen vegger tilbake til Kristian Hagen. Hagen drar av et par mann før han fyrer av kanonen, men skuddet går like over. Etter 15 minutter får Petter Moen bra treff på corner, men Beckmann holder ballen i fast grep. Etter 25 minutter får Jan Olav Løyning en bra mulighet fra ca 15 meter, men skuddet går like utenfor.

Beckmann storspilte

Etter 32 minutter blir Stabæk snytt for en straffe da Lars Fredrik Olsen blokkerer et skudd fra Fredrik Randsborg med begge knærne i isen, men dommerne får ikke det med seg og lar den gå. Like etter slår Emil Gulbrandsen en lyre som Kristoffersen snapper foran nesa på Jesper Tho. Kristoffersen kommer helt fri, men Beckmann gjør en kanonredning i det Kristoffersen prøver å runde han. Den påfølgende corneren redder også Beckmann som var i ferd med å vokse frem som en matchvinner for Stabæk.

Solberg utlignet før pause

Men gleden ble kortvarig for både Beckmann og Stabæk. Solberg satt opp et bra angrep der Gulbrandsen til slutt finner Hagen ute på høyre kant. Hagen kommer seg rundt og spiller inn foran mål. Etter litt frem og tilbake havner ballen i fanget til Kristoffer Hellum som løftet ballen i lengste kryss og utlignet til 1-1. Like før pause drar Petter Løyning seg ut mot høyrekanten og løsner av et skudd som Ole Tobias Fevang må gi retur på. Returen havner rett i fanget på Björn Buskqvist som utrolig nok klarer å sette ballen over mål fra kort hold. En kjempesjanse for Stabæk til å gå inn i pausen med ledelse. Dermed ble pauseresultatet 1-1 i en omgang der Stabæk styrte det meste av spillet, og spesielt i første del av omgangen så det stygt ut for Solberg. Men Solberg kom seg bedre med siste kvarteret og fikk også utligningen etter et fint angrep.

Stabæk med god start etter pause

Etter 49 minutter får Buskqvist en ny mulighet, men skuddet sniker seg utenfor stolpen til Fevang. Noen minutter etterpå får Saraby sjansen til å bli to-målsscorer etter en cornerretur, men Lars Fredrik Olsen redder mesterlig med skuldra på streken. Uhyre nære ledelse igjen for Stabæk. I denne perioden fikk både Herman Hole og Lars Erik Grøtterud hver sin utvisning som åpnet litt opp av spillet.  Etter ca en times spill snapper Jan Olav Løyning en corner fra venstre, men avslutningen treffer hjelmen til Fevang og går over. Stabæk presset på nå og det lå ett Stabæk-mål i lufta.

“Stabæk er bedre enn oss i store deler av kampen, men det bor noe spesielt i dette laget”

Spillende trener Thomas Moen

Utrolig sjansesløsing fra begge lag

Like etter kontrer Solberg og Thomas Moen finner Hagen ute til høyre. Hagen drar seg fri og kommer til en bra mulighet, men skuddet gikk rett på Beckmann. Kampen bølget frem og tilbake og det var utrolig at det kun var 1-1 på dette tidspunktet. I angrepet etterpå blir Andreas Killingstad helt fri for Stabæk, men avslutningen er svak og går utenfor mål. Solberg kontret igjen og Eirik Solberg spilte ut til Kristoffersen som ser ut til å gå seg helt fri, men i siste øyeblikk blir avslutningen hans blokket av en Stabæk-forsvaret. Etter 66 minutter får Fredrik Randsborg en kjempemulighet, men avslutningen går rett i fanget på Fevang. Samme Randsborg drar seg fri til venstre i angrepet like etter, men avslutningen gikk denne gangen utenfor. Etter 79 minutter får Kristoffer Hellum alle tiders mulighet til å sette sitt andre mål, men avslutningen alene med Beckmann går over.

Avgjørelsen kom helt på tampen

Etter 88 minutter vil Stabæk ha straffe i en situasjon der Fredrik Randsborg blir hindret, men dommerne lar spillet gå. Like etter fikk Kristian Hagen en noe billig utvisning og Stabæk fikk spille de siste minuttene med en mann mer på isen. Like etter får Martin Bjerkeset med seg et frislag helt ute ved vantet. Emil Gulbrandsen løfter dette inn mot Stabæks mål, og etter litt frem og tilbake snapper Eirik Solberg opp ballen og drar seg rundt Stabæk-forsvaret. Inne foran mål ventet Sondre Kristoffersen som fikk ballen av Solberg på sølvfat og hadde en enkel jobb med å sette ballen i det åpne målet. En vill jubel utbrøt og Solberg gikk opp i ledelse med 2-1 bare sekunder før slutt, og det med en mann mindre på isen. Stabæk prøvde å kaste alt de hadde fremover under tilleggstiden, men klarte ikke å skape noe. Dermed sto Solberg igjen som Norgesmestere for 10. gang. Finalen var spennende og selv om Stabæk hadde et spillemessig overtak under mesteparten av kampen var det ganske jevnt i store sjanser.

STABÆK – SOLBERG 1-2 (1-1)
1-0: Jonathan Saraby (Herman Hole)
1-1: Kristoffer Hellum (Kristian Hagen)
1-2: Sondre Kristoffersen (Eirik Solberg)